Synteettinen data yhteiskunnassa – Voiko väestöä simuloida? 

Keskustelutilaisuus maanantaina 9.10. klo 13-15 Tiedekulmassa

Linkki keskustelun tallenteeseen

Mitä on synteettinen data? 

Synteettinen data tarkoittaa keinotekoisesti luotua dataa – eli vaihtoehtoa todelliselle datalle. Synteettinen data voidaan tehdä vastaamaan tilastollisesti alkuperäistä aineistoa, mutta niin että yksilötasolla data ei kuitenkaan vastaa yksittäisen henkilön tietoja. Synteettistä dataa voidaan hyödyntää esimerkiksi käsiteltäessä väestö- ja terveystietoja sekä muita arkaluonteisia henkilötietoja. 

Entä miten hyvin väestöä voi simuloida? Mitä ovat synteettisen datan tekniset, eettiset ja oikeudelliset haasteet? Miten sitä voidaan hyödyntää tutkimuksessa ja päätöksenteossa? Suojaako synteettinen data yksityisyyttä?

Tule mukaan keskustelmaan

Ohjelma:

13.00 Tilaisuus alkaa: Antti Honkelan puheenvuoro
13.15 Puhujien alustukset 
13.45 Keskustelutilaisuus 
14.30 Yleisön kysymykset
15.00 Tilaisuus päättyy  

 

Asiantuntijoina keskustelussa:

Antti Honkela, Helsingin yliopisto, Datatieteen professori

Antti Honkela on datatieteen (koneoppiminen ja tekoäly) professori Helsingin yliopiston Tietojenkäsittelytieteen osastolla. Hänen tutkimusalaansa on yksityisyyden turvaava koneoppiminen. Hän vetää Suomen tekoälykeskus (FCAI) lippulaivassa “Privacy-preserving and Secure AI” -tutkimusohjelmaa sekä EU:n European Lighthouse in Secure and Safe AI (ELSA) Network of Excellence:ssä “Privacy and infrastructures” -työpakettia. Honkela on asiantuntijana Sosiaali- ja terveysalan tietolupaviranomaisen Findatan tietosuojan asiantuntijaryhmässä sekä Findatan ohjausryhmässä.

Arho Virkki, Auria Tietopalvelut, Analytiikkajohtaja

Analytiikkajohtaja Arho Virkki, DI, FT johtaa Varsinais-Suomen hyvinvointialueen Tutkimuksen ja opetuksen tietopalvelu Auriaa, sekä on lääketieteellisen matematiikan dosentti Turun Yliopistossa. Hän on väitellyt Turun yliopistosta vuonna 2007 ja on toiminut sen jälkeen tutkijana Turun yliopistossa sekä VTT:llä. Arholla yli 20 vuoden kokemus data-analyysistä ja ammattimaisesta tietotuotannosta. Hän on nykyisin kiinnostunut erityisesti tilastollisesta tietosuojasta, tiedonlouhinnasta ja päätöksenteon matemaattisesta mallintamisesta.

Niina Lesonen, Tilastokeskus, Yliaktuaari

Yliaktuaari Niina Lesonen työskentelee Tilastokeskuksen Tutkijapalveluissa tutkijoille tärkeän valmisaineistokirjaston tuoteomistajana. Hän on koulutukseltaan filosofian maisteri ja työskennellyt vuosia ympäristötilinpidon kehittämistehtävissä sekä lähimenneisyydessä Tilastokeskuksen koneoppimis-tiimissä.

 

Samu Kurki, Bayer, Strategic project leader, Data Scientist

Strategic Project Lead Samu Kurki työskentelee Bayerilla data-analyytikkona.
Bayerilla rekistereistä löytyvää terveysdataa käytetään tukemaan ja nopeuttamaan lääkekehitystä eri tavoin. Lisäksi Bayer kehittää edistyneitä menetelmiä datan hyödyntämiseen.

 

Marjut Salokannel, Helsingin yliopisto, oikeustiede, Tutkimusjohtaja

Marjut Salokannel, OTT, dosentti on tutkimusjohtajana Suomen Akatemian DataLiteracy projektissa. Hänen nykyinen tutkimuksensa keskittyy arkaluonteisten henkilötietojen, mukaan luettuna terveystiedot, käsittelyn sääntelyyn, vaikutuksiin ja mahdollisuuksiin  muuttuvassa eurooppalaisessa dataympäristössä.

 

Keskustelua juontaa Karoliina Snell (Helsingin yliopisto)

 

Keskustelun järjestävät DataLit ja FCAI yhteistyössä Tiedekulman kanssa (Yliopistonkatu 4, 00100 Helsinki)